Wittenburgergracht 5-21, 1953, foto Rinus Knopper (Stadsarchief Amsterdam)
Wittenburgergracht
Poortje De Witte Raaf, Derde Wittenburgerdwarsstraat, 1967,foto Ger Roowaan
Wijkcentrum Het Eiland, Grote Wittenburgerstraat
De Biologische buurtsuper Plukbos is 24/7 geopend. "Pluk in stilte voor eigen gebruik zodat ook andere buurtbewoners kunnen genieten".
Meer info op de Plukbos website !
Het Plukbos in de Jacob Burggraafstraat, oktober 2021, foto Harret Oude Egberink.
Op het plein achter de Oosterkerk maken Jos Zandvliet en Septimia Kuhlmann samen met buurtbewoners mozaïekbeelden voor de beeldenroute Oostelijke Eilanden. Vijf kleurrijke beelden die zij samen met buurtgenoten ontwerpen en mozaïeken zullen een wandelroute vormen vanaf de speeltuin bij het Funen, over de drie eilanden richting het Marineterrein. Er wordt de hele zomer 2021 aan gewerkt. Voor meer informatie over deze mozaïekroute: klik hier.
Foto's Debby Koudenburg, juni 2021
Melkboer 'Prutterd', 't Lange End, 3e Wittenburgerdwarsstraat, begin jaren '50, foto fam. Roowaan
De Pool was de bijnaam voor de rooms-katholieke Sint Annakerk, rechts op de foto. Het was in 1720 een schuilkerk, gevestigd aan de Prins Hendrikkade in het voormalige wijnpakuis van Ambrozius de Pool. In 1900 werd het de Sint Annakerk aan de Wittenburgergracht. De kerk werd in 1970 gesloten en in 1978 gesloopt.
Sint Annakerk met rechts het voormalige 'zakkenpakkenhuis' aan de Kattenburgervaart
Sint-Annakerk, 1977 (sloop in 1978), Wittenburg vanaf de Ravenstraat, foto Cary Markerink
Sloop en het lege voormalige terrein van de Sint Annakerk.
Sloop Sint Annakerk, 1978, foto's Maria Reijmers
Sloop Sint Annakerk, 1978, foto's Maria Reijmers
Links Proost en Brand op de Kleine Wittenburgerstraat
De firma Proost en Brandt had een papiermagazijn aan de Kleine Wittenburgerstraat. In de jaren 80 wordt het magazijn op Wittenburg te klein en verhuist het naar Diemen. Het oude magazijn wordt aan de gemeente Amsterdam verkocht. Op het terrein werden woningen en een school gebouwd.
Proost en Brand, Kleine Wittenburgerstraat, rond 1960, foto Ger Roowaan
Kleine Wittenburgerstraat met rechts de Oosterkerk
Kleine Wittenburgerstraat richting 2e Wittenburgerdwarsstraat.
Rechts Tini van den Hoven, zij woonde op nr. 75 tegenover de zogenaamde
'Kolenpoort' en is geboren op nr. 77. In de kinderwagen ligt Steven en op de stoep zit Tina Hogenbirk, de oma van Tini.
Wittenburg, 1977, foto Cary Markerink
Sloop op Wittenburg, jaren 70
Aanleg en opening Windroos op het Marie Altelaarplein, 2004, foto's Anke Brugman
Wittenburgs Fanfare Orkest tijdens de Groene straatdag, 2003, foto Marijke Kubach
Muziek tijdens de Groenestraatdag, 2003, foto Marijke Kubach
Schaatsten op de Wittenburgervaart, februari 1976, foto Cary Markerink.
De Wittenburgervaart in de andere richting met aan het eind de Oesjesduiker, de verbinding naar de Nieuwe Vaart, 2003. Foto Anke Brugman
Het Vierwindenhuis (1989) is een wooncollectief met 89 koopwoningen en is ontworpen door de Italiaanse architect Piero Frassinelli in samenwerking met de filosoof Fons Elders. Het gebouw heet zo omdat de hoeken precies op de 4 windrichtingen liggen en bovendien vertegenwoordigen de 4 gekleurde hallen op de hoeken ook nog de 4 elementen water, vuur, aarde en lucht.
Het gebouw ademt de geest van de 70er jaren, Fons Elders wilde voor de bewoners van de terrasvormige appartementen in de 4 zijgevels vooral voldoen aan de behoefte aan zowel privacy als aan sociaal contact. Dit geheel in lijn met de andere experimenten in die tijd met collectieve woonvormen, maar dan ook met meer oog voor de privacy van de bewoners.
De collectieve ruimtes, de blauwe, rode, groene en gele hal zijn bedoeld voor gemeenschappelijk gebruik. In deze ruimtes een wintertuin, een café en expositieruimte, een sauna. De theater- en concertzaal staat ook voor niet-bewoners open. Werkt dit zoals Fons voor ogen had? Dat zult u aan de bewoners moeten vragen!
Voetbalteam Parelschool met trainer Gerrit Roowaan, 1964, foto J. Mud
Team Parelschool wint scholencompetitie, 1964, foto Leo ter Heege
De Parel en de Pool
Twee scholen die gebouwd werden aan de Kleine Wittenburgerstraat. De Parel openbaar en De Pool katholiek. In de loop der jaren ontwikkelde De Pool zich tot een ‘witte’ school en De Parel tot een ‘zwarte’. Het onderwijspeil van De Parel zakte en ondanks extra financiële steun van de gemeente lukt het niet om het onderwijs zodanig te hervormen dat de schoolresultaten omhoog gingen. De inmiddels nieuwe directeur trok de stekker er uit in 2009, moegestreden door de spanningen tussen docenten die wilden hervormen en de oude garde die op dezelfde wijze wilde doorgaan. In de gebouwen is nu de Alan Turingschool gevestigd, een gedeelte wordt gebruikt als dependance van Basisschool Oostelijke Eilanden oftewel De BOE.
Wittenburgervaart, rechts brug de Oesjesduiker, 2012. Een duiker is bedoeld om wateren met elkaar te verbinden, in dit geval de Wittenburgervaart met de Nieuwe Vaart. De brug heet Oesjesduiker omdat hier een ossenslager was gevestigd.
Wittenburgervaart met Ezelsbrug en Oesjesduiker, 1992, fot's Ron Teunissen
Wittenburgervaart, vanaf de Oesjesduiker, 2006, foto Fons Heijnsbroek
Zicht naar Oesjesduiker, Wittenburg, 2010, foto Heleen Verschuren